divendres, 1 de març del 2013

Flix en lluita



Des de la prepotència, l’arrogància i el menyspreu als treballadors i treballadores de la fàbrica i al poble de Flix, la direcció d’Ercros s’està comportant com aquell cacic que pel matí acudia a la plaça del poble a buscar uns quants jornalers per  treballar la seva terra.
Ignorant qualsevol responsabilitat social o mediambiental, Ercros deixarà un macroabocador industrial, més de 20 hectàrees contaminades, més de 700.000 tm de fangs contaminats al riu i alguna sentència condemnatòria (abril de 2003) per delicte ecològic a l’empresa i a algun dels seus directius; a part dels treballadors que han deixat la seva salut i, fins i tot la vida, treballant per l’empresa.
Tancant portes de diàleg, ningunejant a l’alcalde de Flix (escollit democràticament i màxim representant de TOT el poble) o no anant a  l’entrevista amb el secretari d'Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, Ercros perd el poc prestigi que li podia quedar desprès de les reestructuracions de plantilles que porta fent des dels anys 90 del segle XX.
Actuant amb premeditació, nocturnitat i alevosia a l’hora de presentar un ERO i a la vegada ser capaços d’afirmar en una emissora de ràdio a través de la senyora Teresa Conesa “nosaltres som Flix i sabem perfectament el drama que viu el poble” mostren una manca de sensibilitat i una barra que els hi hauria de caure la cara de vergonya.
Al llarg dels anys, els seus directius han demostrat la seva manca de sensibilitat cap a la fàbrica de Flix, o potser és la seva manca d’iniciativa o la seva poca visió de negoci, o la seva incapacitat per gestionar una empresa... O potser és tot això. La veritat és que han deixat caure pel seu propi pes la fàbrica: cap inversió, cap innovació, cap millora de la producció, cap diversificació de la seva activitat, posant totes les traves possible a la instal·lació d’altres activitats.
No han fet i no han deixat fer!
El poble està trist, fins i tot resignat, però s’ha organitzat, ha fet pinya i lluitarà. Comité de treballadors, Ajuntament, partits polítics, comerciants, institut, col·legi, associacions locals... Cadascú des de les seves limitacions farà l’impossible per a minimitzar els efectes d’aquest ERO.